Opgaveskrivning

Godt igang med opgaven

Quickguide til informationssøgning

Hvad er kildekritik?

Quickguide til kildekritik på internettet

Bøger om opgaveskrivning


Godt igang med opgaven

Denne side er for dig der skal i gang med at skrive opgave eller finde bøger, film, artikler eller kilder på nettet til et projekt. Vi har på denne side samlet en række links til hjemmesider der kan hjælpe dig godt i gang, både med opgavestruktur, hvordan du laver en litteraturliste, samt generelle tips og tricks der kan hjælpe dig på vej. På siden finder du også en række forslag til gode bøger om opgaveskrivning.

Derudover, har vi nedenfor udarbejdet en quickguide til når du skal i gang med at finde litteratur til din opgave, prøv dig frem eller spørg en bibliotekar der altid står klar til at hjælpe dig.

God opgave/projektskrivning 🙂

 

 

Quickguide til informationssøgning i forbindelse med opgaveskrivning:

Start med at gøre det klart hvad du skal skrive opgave om:

Hvad er emnet?

Hvilke begreber/fagtermer gøres der brug af indenfor dit emne?

 

Søg derefter i bibliotekets samling på egen hånd:

Brug fagord og begreber som søgeord, prøv at kombiner disse og se om der kommer brugbare titler frem.

Find bøgerne og læs bagsiden og indholdsfortegnelsen, kan det bruges?

 

Er du stadig på bar bund?

Spørg en bibliotekar, som altid står klar til at inspirere og hjælpe dig i gang.

 


Hvad er kildekritik?

At være kildekritisk handler om, at kunne vurdere en kildes kvalitet og troværdighed. Det er meget vigtigt at kunne forholde sig kritisk til en given kilde, så du ikke ender med at basere din opgave på ikke-relevante information, eller ligefrem forkert information.  Kilder kan både være bøger, artikler, internetsider og film, men fælles for dem alle er, at det kræver at du forholder dig kritisk til dem og ikke tror på alt hvad du eks. finder på internettet.

Vi har nedenfor udarbejdet en quickguide så du nemt og hurtigt kan vurdere en kildes troværdig. Derudover har vi ude i siden samlet nogle nyttige links som kan hjælpe dig yderligere på vej til kritisk at læse en kilde.

Husk at der forskel på kilder og måden man vurderer en internetside og en artikel på. Men fælles for dem alle er, at du altid skal bruge din kritiske sans og din sunde fornuft 🙂

© Malene Erkmann


Quickguide til kildekritik på internettet

– Hvem har lavet hjemmesiden, fremgår det tydeligt hvem der er udgiveren? Er det en officiel hjemmeside f.eks. sundhedstyrelsen eller en anden side under staten? (Afsender)

– Hvem har skrevet/forfattet teksten på siden? Er denne person kvalificeret til at skrive om emnet, hvad er personens faglige baggrund? Er personen eks. uddannet læge eller forsker eller noget helt tredje?

– Hvordan vurderer du internetsidens indhold, er det objektivt eller subjektivt?

– Hvem retter siden sig til, og hvad er formålet med siden? Vil den eks. have dig til at købe et produkt, eller mene noget bestemt? (Modtager)

– Alt i alt, kan vi tro på denne internetside, vurderer vi indholdet troværdigt og sagligt, kan vi bruge det i opgaven? Virker siden eks. professionel?

– Hvornår er internetsiden opdateret? Er indholdet stadig aktuelt?


Bøger om opgaveskrivning

  • Grüttner, Mathias & Gregersen , Arvid(2009): Opgaveskrivning – eller kunsten at bygge en båd. København, Frydenlund.
  • Lindahl, Marianne & Juhl, Carsten(2016): Den sundhedsvidenskabelige opgave – vejledning og værktøjskasse. 3. udgave. København, FADL’s forlag.
  • Rienecker , Lotte & Stray Jørgensen , Peter(2012): Den gode opgave: håndbog i opgaveskrivning på videregående uddannelser. 4.udgave. København. Samfundslitteratur.
  • Svenden, Simon & Løber, Lasse(2015): Det gyldne overblik.
Print Friendly, PDF & Email